Efikasnost terapije botulinskim toksinom tipa A u lečenju različitih formi fokalnih distonija u srpskoj populaciji: iskustvo Centra za botulinski toksin - Tomić, Aleksandra; Vujović, Balša; Dragašević Mišković, Nataša; Petrović, Igor; Pekmezović, Tatjana; Kostić, Vladimir S (Vojnosanitetski pregled, 2016)
Uvod/Cilj. Botulinski toksin (BT) ireverzibilno inhibira presinaptičko oslobađanje acetilholina sa posledičnom relaksacijom prekomerno kontrahovanih mišića. To je efikasna i bezbedna terapija sa dugotrajnim povoljnim dejstvom kod brojnih bolesti nevoljnih pokreta, kao i kod drugih neuroloških i neneuroloških oboljenja. Cilj ovog istraživanja bio je predstavljanje našeg iskustva sa BT tipa A u lečenju različitih formi fokalnih distonija. Metode. U studiju je bilo uključeno 100 bolesnika sa različitim formama fokalnih distonija (spastični tortikolis, blefarospazam, grafospazam) lečenih u Centru za botulinski toksin Klinike za neurologiju, Kliničkog centra Srbije. Svi bolesnici su pregledani i ocenjeni pre primene BT, a zatim pri sledećoj poseti, nakon 3–4 meseca. Korišćeni su upitnik za samoprocenu poboljšanja i standardne skale za procenu težine bolesti. Rezultati. Poboljšanje ≥ 50% utvrđeno je kod 68,2% od ukupnog broja analiziranih primena BT (199). Nezavisni prediktori dobrog odgovora na terapiju (poboljšanje ≥ 50%) bili su muški pol (p = 0,011), prisustvo senzornog trika (p = 0,013) i ukupan broj aplikacija BT (p = 0,002). Efekat BT bio je statistički značajno bolji kod bolesnika sa tortikolisom i blefarospazmom (poboljšanje 57,3 ± 27,5%, odnosno 54,1 ± 28,3%), nego kod bolesnika sa grafospazmom (26,7 ± 25,6%). Većina bolesnika nije imala komplikacije terapije (81,4% i 72% u dve primene). Neželjeni efekti kod preostalih bolesnika (slabost mišića, disfagija, ptoza, diplopije, slabost vrata i poremećaj lakrimacije) trajali su 28,3 ± 18,6 dana posle prve primene i 32,5 ± 36,2 dana posle druge. Zaključak. Botulinski toksin je bezbedan i veoma efikasan u dugotrajnoj terapiji kod bolesnika sa različitim formama fokalnih distonija. Neželjeni efekti su blagi i dobro se podnose. Ključne reči: distonija; botulin toksini; srbija; upitnici; kvalitet života.