Uvod u verifikaciju instrumenta GOHAI za merenje oralnozdravstvenog kvaliteta života osoba sa zubnim nadoknadama primenom preliminarne srpske verzije – pilot studija - Popović, Željka V; Gajić, Ivanka; Obradović-Đuričić, Kosovka; Milošević, Dragoslav P (Vojnosanitetski pregled, 2016)
Apstrakt Uvod/Cilj. Kvalitet života u vezi sa zdravljem treba posmatrati kao multidimenzioni koncept koji, pored fizičkih simptoma vezanih za bolest i lečenje, treba da obuhvati i fizičko, psihičko i društveno funkcionisanje osobe. Primarni cilj studije bio je da se korišćenjem preliminarne srpske verzije upitnika Geriatric Oral Health Assessment Index (GOHAI) ispita konzistentnost, pouzdanost i stabilnost, kao uvod u verifikaciju instrumenta. Metode. GOHAI upitnik sa 6-stepenom Likertovom skalom, preveden na srpski jezik, koji je uključivao i oralnozdravstvene karakteristike (oralna higijena, potrebne zubne nadoknade, broj izvađenih zuba), popunjavan je od strane petoro specijalista stomatološke protetike za 30 slučajno izabranih ispitanika, pre i posle stomatoprotetskog lečenja. Naknadno, radi merenja pouzdanosti upitnika, ponovo je intervjuisano 27 ispitanika. Rezultati. Vrednost Cronbach’s Alpha Coefficient (Crα pre lečenja bila je 0,878, a posle lečenja 0,788, čime su potvrđene interna konzistentnost i stabilnost upitnika. Valjanost diskriminatornog svojstva GOHAI potvrđena je vrednostima Spearmanovog koeficijenta korelacije (r), koji je značajan kada su u pitanju oralnozdravstvene karakteristike, čime je potvrđena valjanost merenja. Rezultati test-retest analize merene pojedinačnim Pearsonovim koeficijentom korelacije (r) bili su u rasponu 0,34–0,97, a za ukupan skor r je bio 0,927, dok je Kappa koeficijent bio 0,63. Korelaciona analiza GOHAI pre lečenja ukazala je da je za 10 pitanja postojala značajna povezanost skora sa odgovorima na pitanja, a za 6 Spearmanov r bio je ≥ 0,7. Posle lečenja utvrđena je značajna veza GOHAI sa odgovorima na 10 pitanja, a za 5 Spearmanov r bio je > 0.6. Prosek GOHAI skora pre lečenja bio je 19,44 ± 11,12, a posle lečenja 2,77 ± 3,83, gde manja vrednost ukazuje na bolji kvalitet života. Zaključak. Rezultati ovog pilot istraživanja potvrdili su internu konzistentnost i stabilnost preliminarne srpske verzije GOHAI upitnika, kao i kauzalnu vezu kvaliteta života sa karakteristikama oralnog zdravlja ispitanika sa zubnim nadoknadama, te se može preporučiti sprovođenje verifikacije instrumenta. Ključne reči: proteze; stare osobe; upitnici; kvalitet života; srbija.