Dijagnostička vrednost serijskog merenja C-reaktivnog proteina u serumu i matriksne metaloproteinaze-9 u drenažnoj tečnosti za detekciju infektivnih komplikacija i dehiscencije anastomoze kod bolesnika sa kolorektalnom resekcijom - Kostić, Zoran; Panišić, Marina; Milev, Boško; Mijušković, Zoran; Slavković, Damjan; Ignjatović, Mile (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/Cilj. Postoperativne infektivne komplikacije spadaju u najveće probleme hirurškog lečenja kolorektalnog karcinoma [colorectal cancer (CRC)] i nastaju kod 40% bolesnika. Cilj rada bio je utvrđivanje značaja serijskog merenja vrednosti C-reaktivnog proteina (CRP) u serumu i matriks metaloproteinaze-9 (MMP-9) u drenažnoj tečnosti za detekciju infektivnih komplikacija i dehiscencije anastomoze kod bolesnika sa resekcijom kolona i rektuma. Metode. Prvog, trećeg, petog i sedmog postoperativnog dana određivane su vrednosti CRP u serumu i MMP-9 u drenažnoj tečnosti kod 150 bolesnika sa kolorektalnom resekcijom i primarnom anastomozom. Dobijene vrednosti su upoređivane između grupa bolesnika bez komplikacija i onih sa specifičnim i udaljenim infektivnim komplikacijama i dehiscencijom anastomoze. Rezultati. Specifične infektivne komplikacije operativnog lečenja registrovane su kod 41 (27,3%), a udaljene kod 10 (6,7%) obolelih. Klinički manifestnu dehiscenciju anastomoze imalo je 15 (10%) bolesnika. Kod 82% bolesnika sa specifičnim komplikacijama vrednost CRP petog postoperativnog dana bila je veća od 82 mg/L, uz specifič- nost od 81%. Dehiscencija anastomoze registrovana je kod 85% bolesnika petog i kod 92% sedmog postoperativnog dana pri vrednostima CRP od 77 mg/L i 90 mg/L, respektivno. Specifičnost je bila 77% petog dana i 88% sedmog postoperativnog dana. Svi bolesnici sa vrednošću CRP preko 139 mg/L petog postoperativnog dana imali su neku od specifičnih infektivnih komplikacija i/ili dehiscenciju anastomoze. Srednja vrednost MMP-9 bila je bez statistički značajne razlike između grupe bolesnika bez komplikacija (n = 99) i grupe sa dehiscencijom anastomoze (n = 15). Zaključak. Serijsko merenje vrednosti CRP u serumu može da se preporuči za otkrivanje infektivnih komplikacija. Operisani bolesnici sa vrednostima CRP iznad 139 mg/L petog postoperativnog dana ne mogu se otpustiti iz bolnice i kod njih se mora tragati za infektivnim komplikacijama operativnog lečenja, prvenstveno dehiscencijom anastomoze. Određivanje MMP-9 u drenažnoj tečnosti nema značaj za detekciju dehiscencije anastomoze kod bolesnika sa kolorektalnom resekcijom.