Karakterizacija tkiva tokom hiperbarične oksigenacije primenom optomagnetne imidžing spektroskopije - Sedlar, Mariana; Nikolić, Gorana V; Dragičević, Aleksandra; Koruga, Djuro (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/Cilj. Optomagnetna imidžing spektroskopija (OMIS) je nova metoda primenjena za određivanje molekularnih promena u tkivu tokom hiperbarične oksigenoterapije (HBO). Cilj rada bio je da se ispita efikasnost OMIS u proceni dejstva HBO na obolela tkiva. Metode. OMIS se bavi određivanjem paramagnetnih/dijamagnetnih karakteristika materijala, koje su posledica prisustva sparenih i nesparenih elektrona usled interakcije materijala sa vidljivom svetlošću. Osnovni alat je bela svetlost talasne dužine 400–700 nm i njena interakcija sa tkivom. Studija je obuhvatila 22 ispitanika: 16 bolesnika sa angiopatijama različitog porekla i 6 zdravih osoba kao kontrolnu grupu. OMIS je primenjena kod bolesnika tokom prvog, desetog i dvadesetog tretmana, a kod kontrolne grupe prvog, desetog i dvadesetog dana bez HBO terapije, u međuvremenu. Rezultati. Dobijeni rezultati pokazuju da je rezultantna kriva kod svih članova kontrolne grupe bila istog oblika. Kod bolesnika sa angiopatijom krive dobijene merenjem pre prvog tretmana prikazivale su neuređenost tkiva, dok je nakon poslednjeg tretmana kriva bila istog oblika kao kod zdravog tkiva. Postojala je uočljiva razlika u stanju tkiva kod bolesnika pre i nakon HBO tretmana. Zaključak. Dobijeni rezultati pokazuju da bi OMIS mogla da se primenjuje kao dijagnostičko sredstvo za utvrđivanje stanja tkiva pre i posle HBO terapije.