Hirurško lečenje blowout preloma poda očne duplje kod dece - Tabaković, Saša Z; Ilić Dimitrijević, Ivana (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod. Blowout prelom poda očne duplje česta je traumatska lezija kraniofacijalnog kompleksa, međutim, retka u dečijoj populaciji, tako da predstvalja terapijski izazov. Blagovremenom dijagnozom i hirurškim lečenjem, sprečava se mogućnost nastanka funkcionalnih komplikacija. Prikaz bolesnika. U radu prikazano je lečenje osmogodišnje devojčice sa blowout prelomom poda očne duplje mesec dana posle povrede. Dominantni simptomi bili su: poremećaj motiliteta očnog bulbusa sa prisutnim strabizmom i diplopijom. Rekonstrukcija defekta poda orbite urađena je autolognim koštanim transplantatom simfizne regije mandibule. Godinu dana posle rekonstrukcije poda orbite urađena je dodatna korekcija strabizma zbog funkcionalnog poremećaja bulbomotornih mišića. Zaključak. Kasno hirurško lečenje blowout preloma poda orbite kod dece najčešče ne daje zadovoljavajuće funkcionalne rezultate. Kod najvećeg broja bolesnika, neophodna je hirurška korekcija strabizma kako bi se omogućio funkcionalno kvalitetan vid i estetski zadovoljavajući izgled.