Značaj adiponektina kao biomarkera metaboličkog sindroma i/ili koronarne bolesti - Stojanović, Sanja S; Deljanin Ilić, Marina; Ilić, Stevan; Petrović, Dejan; Djukić, Svetlana (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/Cilj. Adiponektin ispoljava snažno zaštitno dejstvo u toku progresije insulinske rezistencije ili predijabetesa u ozbiljnije kliničke entitete, kao što su metabolički sindrom i/ili kardiovaskularne bolesti. Pošto hipoadiponektinemija doprinosi patofiziologiji metaboličkog sindroma i koronarne bolesti nivo cirkulišućeg adiponektina može biti rani marker kardiovaskularnih događaja. Cilj ove studije bio je da se utvrdi povezanost nivoa adiponektina i parametara insulinske rezistencije i gojaznosti kod bolesnika sa metaboličkim sindromom i/ili koronarnom bolešću, kao i da se proceni prediktivni značaj nivoa adiponektina kao biomarkera ovih entiteta. Metode. Studija je uključila 100 bolesnika sa metaboličkim sindromom i/ili koronarnom bolešću različitog stepena insulinske rezistencije i zdrave ispitanike sa normalnom glikoregulacijom. Nivo serumskog adiponektina, glukoze našte, insulinemije našte, HOMA-IR indeksa i antropometrijski parametri određivani su kod svih ispitanika. Adiponektin je meren korišćenjem ultrasenzitivnog ELISA metoda. Insulinemija je određivana radioimunoesej (RIA) metodom. Prisustvo glikemijskih poremećaja procenjeno je na osnovu testa oralne glukozne tolerancije (OGTT). Rezultati. Nivo adiponektina bio je u inverznoj korelaciji sa starošću i parametrima insulinske rezistencije i gojaznosti. Sniženja nivoa adiponektina bila su udružena sa rastućim stepenom insulinske rezistencije. Najvažnije, statistički značajan pad nivoa adiponektina bio je u stadijumu predijabetesa (p < 0,01). Prediktorska vrednost nivoa adiponektina iznosila je 1,356,32 ± 402,65 рg/mL. Zaključak. Dobijeni rezultati ukazuju na to da adiponektin može biti koristan marker u identifikaciji osoba sa povećanim rizikom od razvoja metaboličkog sindroma i koronarne bolesti, kao i prediktor predijabetesa.