Multipli lateralni perikranijalni sinus - Ivetić, Dražen; Pavlićević, Goran; Antić, Branislav; Kostić, Dejan (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod. Perikranijalni sinus predstavlja veoma retku vaskularnu anomaliju. Karakteriše se patološkom komunikacijom između ekstrakranijalnog i intrakranijalnog venskog sistema, obično komunicira direktno sa gornjim sagitalnim sinusom, a retko sa transverzalnim sinusom. Lateralne pozicije perikranijalnog sinusa su izrazito retke. Multiple promene, prisustvo venskih jezeraca, venski angiomi i lateralna pozicija predstavljaju neobičnu i jedinstvenu prezentaciju perikranijalnog sinusa. Prikaz bolesnika. U radu je prikazan bolesnik sa multiplim kongenitalnim lateralnim perikranijalnim sinusima u levoj čeonoslepoočnoj i parijetalnoj regiji. Magnetna rezonanca ukazala je na ekstrakranijalnu vaskularnu anomaliju koja komunicira sa intrakranijalnim venskim sistemom preko diploične ili emisarne vene. Anomalija je u potpunosti odstranjena hirurškom intervencijom. Zaključak. Perikranijalni sinus je veoma retka vaskularna malformacija sa karakterističnom kliničkom i radiološkom prezentacijom. Može prouzrokovati veoma ozbiljne komplikacije, zbog čega mora biti rešen hirurškim ili endovaskularnim procedurama