Tipičan bol u grudima i prekordijalna ST-elevacija kod bolesnika sa pejsmerkerima – Vidimo li uvek akutni infarkt miokarda? - Ostojić, Marina M; Potpara, Tatjana S; Polovina, Marija M; Ostojić, Mladen M; Ostojić, Miodrag C (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod. Elektrokardiografska (EKG) dijagnostika akutnog infarkta miokarda (AIM) kod bolesnika sa ugrađenim pejsmejkerom je otežana. Za postavljanje adekvatne dijagnoze od pomoći su Sgarbossa EKG kriterijumi. Prikaz bolesnika. Bolesnica, stara 57 godina, primljena je u Urgentni centar sa tipičnim bolom u grudima i EKG promenama koje odgovaraju slici anteriornog AIM. EKG promene ispunjavale su prvi Sgarbossa kriterijum za AIM kod bolesnika sa pejsmejkerom (ST elevacija ≥ 5 mm u odvodima sa negativnim QRS kompleksom). Bolesnica je upućena na hitnu koronarografiju kojom nisu nađene opstruktivne promene u koronarnim arterijama. Registrovane EKG promene nastale su kao posledica perikarditisa izazvanog prethodnim interventnim procedurama: implantacijom trajnog pejsmejkera i radiofrekventnom kateter ablacijom AV čvora izvršenim mesec dana i dve nedelje pred prezentaciju u Urgentnom centru. Zaključak. Ovaj prikaz bolesnika ukazuje na ograničenja Sgarbossa EKG kriterijuma za postavljanje dijagnoze AIM kod bolesnika sa pejsmejkerom kao i na moguće uzročnike prolaznih EKG abnormalnosti.