Sindrom posteriorne reverzibilne encefalopatije - Kostić, Dejan Ž; Brkić-Georgievski, Biljana; Jovanovski, Aleksandar; Kostić, Smiljana; Ivetić, Dražen; Sekulović, Leposava (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod. Sindrom posteriorne reverzibilne encefalopatije (PRES) karakterišu sledeći simptomi: epi napadi, poremećaji svesti i/ili vida, povraćanje, mučnina i fokalni neurološki znaci. Dijagnostičko snimanje obuhvata pregled magnetnom rezonancijom (MR) i kompjuterizovanom tomografijom (CT) gde se moždani edem vizuelizuje bilateralno i simetrično, preovlađuje posteriorno, parijetalno i okcipitalno. Prikaz bolesnika. Prikazali smo bolesnika starog 73 godine, dugogodišnjeg hipertoničara i bubrežnog bolesnika kod koga se razvio PRES sa simptomatologijom zadnje lobanjaske jame i verifikovanim promenama moždane bele mase na CT i MR, obostrano na svim režnjevima mozga. Nakon dve nedelje lečenja (antihipertenzivi, hipolipemici i rehidraciona terapija) nastupilo je kliničko poboljšanje bez ikakvih komplikacija i sa kompletnom rezolucijom promena bele moždane mase viđenim na CT i MR. Zaključak. PRES je reverzibilni sindrom čiji simptomi se povlače za nekoliko dana do nekoliko nedelja, ukoliko se rano postavi dijagnoza i odgovarajuće lečenje počne bez odlaganja.