Efikasnost nanokristalnog zamenika kosti bifaznog kalcijum-fosfata-poli-DL-laktid-ko-glikolida za popunjavanje infrakoštanih defekata parodoncijuma - Stevanović, Momir Z; Biočanin, Vladimir M; Nedić, Milica; Ignjatovic, Nenad L (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/Cilj. Različiti koštani zamenici koriste se za punjenje i reparaciju infrakoštanih defekata. Cilj rada bio je da se uporedi nanokristalni materijal – bifazni kalcijum-fosfat poli-DL-laktid-ko-glikolid (BCP/PLGA) sa deproteinizovanom goveđom kosti (DPBB) i β-trikalcijum fosfatom (β-TCP) u terapiji humanih parodontalnih infrakoštanih defekata. Metode. U studiju su bilа uključenа 24 pacijenata sa bilateralnim, infrakoštanim defektima u regiji gornjeg prvog i drugog premolara i prvog gornjeg molara. Slučajnim izborom defekti su punjeni DPBB (BioOss®) – gornji premolar i β-TCP (RTR®) – prvi gornji molar. BCP/PLGA bio je postavljan u parodontalne defekte gornjih premolara i prvog gornjeg molara sa suprotne strane. Plak indeks (PI), indeks krvarenja gingive (BI), pozicija cementno-gleđnog pripoja (CEJ) i dubina parodontalnog džepa (PPD) mereni su preoperativno i šest meseci nakon operacije. Rezultati. Poređenjem BCP/PLGA i β-TCP grupe utvrđena je statistički značajna redukcija PPD i CEJ šest meseci nakon operacije. Redukcija PPD i CEJ bila je slična u grupama koje su tretirane sa BCP/PLGA i DPBB. Zaključak. Značajno smanjenje PPD i CEJ registrovano je u grupi sa BCP/PLGA u poređenju sa β-TCP grupom.