Dijagnostički pristup lokalizovanoj organizovanoj pneumoniji - Đurić, Mirna D; Djordje, Povazan I; Dejan, Djurić B; Eri, Zivka I; Trudić, Anika Dj (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod. Lokalizovana organizovana pneumonija, predstavljena ovalnim ili okruglim senkama, zbog sumnje na karcinom bronha ili metastaze, čini diferencijalno dijagnostički problem. Prikaz bolesnika. Prikazana je bolesnica koja je hospitalizovana radi razjašnjenja etiologije multiplih nodularnih plućnih promena. Radiogram grudnog koša pokazao je obostrana mrljasta i nodularna zasenčenja, a kompjuterizovana tomografija obostrane okruglaste promene. Pregledi sputuma i patohistološke analize materijala uzetih tokom bronhoskopije nisu razjasnili etiologiju promena. Zbog sumnje na sekundarne depozite u plućima, urađena je videoasistirana torakoskopija i anterolateralna desna mini torakotomija sa atipičnom resekcijom gornjeg i donjeg režnja. Ex tempore nalaz ukazao je na benignost promene, a definitivni patohistološki nalaz na lokalizovanu organizovanu pneumoniju. Zbog obostranih plućnih promena primenjeni su kortikosteroidi. Nakon sedam nedelja nalaz kompjuterizovane tomografije ukazao je na potpunu regresiju promena. Zaključak. Hirurška resekcija bila je neophodna u dijagnostici lokalizovane organizovana pneumonija koja je ličila na sekundarne maligne lezije, a u cilju definitivnog razjašnjenja etiologije promena u plućima. Nedavnim uvođenjem bronhoskopske kriobiopsije bioptata otvorene su nove mogućnosti u dijagnostici i terapiji neoplazmi i drugih bolesti pluća.