Dekompresija kao delotvorni primarni pristup radikularnoj cisti u maksilarnom sinusu - Biočanin, Vladimir M; Brajković, Denis O; Stevanović, Momir Z; Tatić, Zoran V; Andrić, Miroslav M; Brković, Božidar M (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod. Terapijski pristup cistama vilice može zavisiti od njihovih dimenzija i lokalizacije. Enukleacija cistične lezije često nije pogodna u prvom aktu ako se velika cista nalazi u blizini važnih anatomskih struktura. Cilj ovog rada bio je da se prikaže ishod lečenja velike ciste u maksilarnom sinusu koji je podrazumevao preoperativnu dekompresiju i odloženu enukleaciju. Prikaz bolesnika. Prikazan je bolesnik, star 21 godinu, sa velikom, asimptomatskom, radikularnom cistom u maksilarnom sinusu. Radiografska dijagnostika pomoću cone-beam kompjuterizovane tomografije (CBCT), pokazala je prisustvo velike cistične lezije koja je probila prednji maksilarni zid (1,5 cm) i bila u bliskom kontaktu sa podom orbite. Hirurški tretman cistične lezije uključio je preoperativnu dekompresiju i biopsiju u prvom aktu i enukleaciju u opštoj anesteziji nakon 6 meseci. Zaključak. Dekompresija i odložena enukleacija pokazale su se efikasnim terapijskim pristupom kod lečenje velike radikularne ciste maksilarnog sinusa uz mali morbiditet.