Učestalost, prediktori i prognozni značaj krvarenja kao komplikacije primarne perkutane koronarne intervencije - Matić, Dragan M; Ašanin, Milika R; Stanković, Sanja Dj; Mrdović, Igor B; Marinković, Jelena M; Kočev, Nikola I; Antonijević, Nebojša M; Marjanovic, Marija M; Nešić, Zorica I; Prostran, Milica S; Stankovic, Goran R (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/Cilj. Podaci o krvarenju kao komplikaciji perkutanih koronarnih intervencija (PCI) češće se dobijaju putem randomizovanih kliničkih studija kod bolesnika sa akutnim koronarnim sindromima (ACS), a ređe putem popisa i registara bolesnika sa infarktom miokarda sa ST-elevacijom (STEMI). Cilj ove studije bio je da se ispita učestalost, prediktori i prognozni značaj velikog intrahospitalnog krvarenja kod populacije neselektovanih bolesnika sa STEMI lečenih metodom primarne PCI. Metode. U studiju su bili uključeni svi po redosledu primljeni bolesnici sa STEMI, podvrgnuti primarnoj PCI u velikom tercijarnom zdravstvenom centru u periodu između januara 2005. i jula 2009. godine. Veliko krvarenje definisano je prema kriterijumima studije Global Use of Strategies to Open Occluded Coronary Arteries (GUSTO). Ispitivali smo povezanost između velikog krvarenja nastalog tokom hospitalizacije i smrtnog ishoda, kao i glavnih neželjenih kardijalnih događaja (major adverse cardiac events – MACE) kod bolesnika lečenih metodom primarne PCI. Primarni ciljevi bili su bolnički i 6-mesečni mortalitet i glavni neželjeni kardijalni događaji. Rezultati. Od 770 bolesnika lečenih metodom primarne PCI, veliko krvarenje tokom hospitalizacije nastalo je kod 32 (4,2%) bolesnika. Nezavisni prediktori velikog krvarenja bili su odmaklo životno doba (≥ 65 godina), ženski pol, anemija i povećan broj leukocita na prijemu, kao i zastojna srčana insuficijencija klase Killip II–IV. Učestalost bolničke i 6-mesečne smrtnosti i MACE bila je više nego 2,5 puta veća kod bolesnika koji su imali veliko krvarenje nego kod bolesnika bez krvarenja. Veliko krvarenje bilo je prediktor 6-mesečnog MACE, nezavisno od nekoliko faktora rizika (prethodni MI, prethodni PCI, dijabetes melitus i hipertenzija), (OR 3,02; 95% CI 1,20 do 7,61; p = 0,019), ali nije bilo nezavisan prediktor MACE u modelu korigovanom za sve faktore rizika. Zaključak. Bolesnici odmaklog životnog doba, ženskog pola, sa anemijom i povećanim brojem leukocita na prijemu kao i Killip klasom II–IV su u posebno povećanom riziku od krvarenja posle primarne PCI. Krvarenje je udruženo sa nepovoljnim ishodom i može biti značajan marker bolesnikovog nestabilnog stanja, ali nije u potpunosti nezavisan prediktor smrtnosti i MACE.