Primena upitnika ThyPRO kod bolesnika sa oboljenjem štitaste žlezde u Srbiji - Bukvić, Branka Radojle; Živaljević, Vadan; Šipetić, Sandra; Diklić, Aleksandar; Taušanović, Katarina; Paunović, Ivan (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/Cilj. Upitnik za kvalitet života osoba sa oboljenjem štitaste žlezde The Thyroid Specific Patient Reported Outcome Measure (ThyPRO) je upitnik za samostalno popunjavanje i meri kvaliteta života tih bolesnika. Cilj ovog rada bio je da se ispita validnost i pouzdanost novog prevedenog specifičnog upitnika, ThyPRO kod bolesnika sa bolešću štitaste žlezde u Srbiji. Metode. Proces prevođenja je obavljen uz poštovanje internacionalno prihvaćene metode prevođenja upitnika. Upitnik je validiran na 100 uzastopnih bolesnika sa bolešću štitaste žlezde, koji su bili hospitalizovani od aprila do avgusta 2012. godine u instituciji tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite. Interna pouzdanost skala ThyPRO upitnika je ispitana pomoću Cronbach-ovog α koeficijenta. Povezanost godina, pola, nivoa obrazovanja, bračnog statusa, zaposlenosti, mesta življenja, dijagnoze, trenutne terapije, hormonskog statusa i kvaliteta života bolesnika ispitana je korišćenjem Pearson-ovog (r) i Spearman-ovog (ρ) koeficijenta korelacije. Rezultati. Interna konzistencija i pouzdanost skala ThyPRO upitnika je bila zadovoljavajuća. Cronbach-ov α koeficijent je bio veći od 0.83 (0.83–0.95) za 13 skala ThyPRO upitnika. Skorovi su statistički značajno korelirali sa polom bolesnika, zaposlenošću, dijagnozom, sadašnjom terapijom i mestom življenja. Visoko statistički zanačajan inverzni odnos je otkriven između skorova i hormonskog statusa i skorova i dužine trajanja bolesti. Godine starosti, bračni status i nivo tireostimulišućeg hormona nisu uticali na skorove ni jedne skale ovog upitnika. Zaključak. Upitnik ThyPRO se može koristiti u ispitivanju kvaliteta života povezanog sa zdravljem kod bolesnika sa bolešću štitaste žlezde u Srbiji.