Slabo diferentovani cervikalni adenokarcinom sa preovlađujućom formom horiokarcinoma - Nikolić, Branka S; Ćurković, Aleksandar; Dragojevic Dikic, Svetlana; Mitrović, Ana; Kuzmanović, Igor; Arandjelović, Aleksandra; Stanković, Goran (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod. Gestacijska trofoblastna neoplazma (GTN), horiokarcinom zajedno sa primarnim cervikalnim adenokarcinomom retko se javlja i nije ga lako dijagnostikovati. Horiokarcinom je maligni oblik GTN i izlečiv je ako se ne pojave rane metastaze koje se brzo šire. Prikaz bolesnika. Kod bolesnice, stare 48 godina, sa primarnim karcinomom grlića materice i istovemeno horiokarcinomom urađena je radikalna histerektomija zbog potvrđenog karcinoma cerviksa (Dg: Carcinoma porto vaginalis uteri FIGO st I B1). Histološkim pregledom potvrđen je horiokarcinom cerviksa sa rasprostranjenom vaskularnom invazijom i apoptozom, ali je definitivna dijagnoza GTN – choriocarcinoma potvrđena nakon imunohistohemijskog pregleda. Preoperatvne vrednosti humanog horiogonadotropina (beta hCG) u serumu nisu bile poznate. Pre operacije bolesnica nije imala simptome slične onim u trudnoći. Prvi beta hCG kontrolisan je dva meseca nakon operacije i bio je negativan. U skladu sa konačnom dijagnozom, preporuka konzilijuma za maligne bolesti bila je hemioterapija prema protokolu za GTN visokog rizika uz zračnu terapiju za adenokarcinom, kao i redovne kontrole serumskog hCG. Zaključak. Pravovremena i tačna dijagnoza nemetastatskog horiokarcinoma negastacijskog porekla zajedno sa karcinomom cerviksa je izlečiva i može da ima dobar ishod