Očekivanje i zadovoljstvo pacijenata totalnom zubnom protezom pre i posle terapije - Zou, Yun; Zhan, Desong (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/Cilj. Teškoće u prihvatanju zubne proteze su multi-faktorijalne, a uključuju i psihosocijalne faktore. Pitanje je da li zadovoljstvo pacijenata protezom zavisi samo od karakteristika terapije kompletnom zubnom protezom. Cilj rada bio je da se procene očekivanja i zadovoljstvo pacijenata kompletnom zubnom protezom pre i posle lečenja, u pogledu izgovora glasova, žvakanja, osećaja komfora i estetike. Metode. Pomoću upitnika, ukupno 40 bezubih pacijenata ocenilo je svoja očekivanja pre lečenja i zadovoljstvo posle lečenja. Varijable povezane sa pacijentom, u pogledu životnog doba, pola i prethodnog iskustva (da li nosi ili ne nosi kompletnu protezu), takođe su zabeležene. Rezultati. Ocene pacijenata za očekivanja bile su više nego za zadovoljstvo posle lečenja u pogledu izgovora glasova, žvakanja, komfora pri korišćenju proteze i estetike. Negativno značajna korelacija nađena je između ocena pre i posle lečenja, za fonetiku, žvakanje, komfor pri korišćenju i estetiku. Nije nađena statistički značajna korelacija između svih procenjivanih aspekata (kao što su izgovor glasova, žvakanja, komfor pri korišćenju i estetika) očekivanja i zadovoljstva i životnog doba, pola i prethodnog iskustva, izuzev slabo negativne korelacije utvrđene između životnog doba i komfora pri korišćenju proteza. Zaključak. Procena očekivanja pacijenata značajno je prevazišla njihova zadovoljstva. Stepen očekivanja i zadovoljstva nisu bili u korelaciji sa životnim dobom i prethodnim iskustvom pacijenata.