Transkatetersko zatvaranje atrijalnog septalnog defekta kod bolesnice sa Nunanovim sindromom nakon hirurškog zatvaranja defekta - Mangovski, Ljupčo; Farkić, Mihajlo; Jovović, Ljiljana (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod. Transkatetersko zatvaranje atrijalnog septalnog defekta (ASD) smatra se zlatnim standardom kod bolesnika sa pogodnom anatomijom za ovaj pristup, u poređenju sa hirurškim zatvaranjem ovog defekta. Ponovna pojava ASD nakon hirurške korekcije defekta je retka komplikacija koja se uspešno može rešiti transkateterskom intervencijom. Prikaz bolesnika. Prikazali smo bolesnicu sa Nunanovim sindromom i hemodinamski značajnim ASD 37 godina nakon hirurške korekcije. S obzirom na brojne komorbiditete koji su uključivali tešku kifoskoliozu, pectus excavatum, kao i brojne hirurške intervencije, odlučili smo da izvedemo transkatetersko zatvaranje ASD. Sama procedura bila je veoma zahtevna zbog komorbiditeta, niskog rasta i poremećene orijentacije srca u grudnom košu, ali je uspešno izvedena. Period oporavka prošao je uredno, a bolesnica je navela i značajno poboljšanje prvobitnih tegoba. Zaključak. Transkatetersko zatvaranje ASD kod bolesnice sa Nunanovim sindromom može se uspešno izvesti, uprkos poremećenim anatomskim odnosima u grudnom košu.