Hemangiom grlića materice udružen sa skvamoznom intraepitelnom lezijom visokog stepena - Djolai, Matilda; Bošković, Tamara; Djurdjevic, Srdjan; Trivunić Dajko, Sandra; Andrejić Višnjić, Bojana; Rajović, Ranko (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod. Benigne, posebno polipoidne, lezije grlića materice česte su u svakodnevnom radu. Ređi tumori ove regije su vaskularni tumori, i to kapilarni i/ili kavernozni hemangiomi. Hemangiomi grlića materice posebno su retki, obično su asimptomatski, a tek u trećini slučajeva klinički se mogu manifestovati kao vaginalna krvarenja, polipi i dr. Prikaz bolesnika. Prikazana je bolesnica, stara 54 godine, kojoj je zbog skramozne intraepitelne displazije visokog stepena (H-SIL) urađena konizacija. Mikroskopskom analizom isečaka potvrđeno je postojanje displatičnih promena u endocervikalnom epitelu i malim delom u epitelu žlezda tipa H-SIL. U 2 od 15 isečaka unutar zida grlića materice, uočeni su dilatirani, umnoženi i nepravilni krvni sudovi obloženi endotelom, nejasno ograničeni od okolnog veziva lamine proprije i glatke muskulature zida grlića materice. Prema patohistološkim karakteristikama promena je odgovarala hemangiomu. Obe promene su uklonjene u celosti. Zaključak. Prema nama dostupnoj literaturi, naš prikaz slučaja je prvi opisani slučaj udruženosti hemangioma i displastičnih promena endocervikalnog epitela. Hemangiom je slučajno ustanovljen na patohistološkim isečcima materijala dobijenog konizacijom kod žene u postomenopauzi.