Indeks matriks metaloproteinaze-9 kao mogući parametar predviđanja akutnog koronarnog sindroma kod dijabetičara - Popović, Srdjan; Canović, Fadil; Ilić, Miroljub; Rafajlovski, Sašo; Dimitrijević-Srećković, Vesna; Matanović, Dragana; Vujović, Svetlana; Djordjević, Predrag; Gostiljac, Draško (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/Cilj. Indeks matriks metaloproteinaza-9 (MMP-9) predstavlja odnos nivoa aktivne i ukupne MMP-9. On odražava značaj MMP-9 u akutnom koronarnom sindromu (ACS). Metode. Ova studija obuhvatila je tri grupe bolesnika (n = 87): grupa 1 – nedijabetičari bez ACS (kontrola); grupa 2 – dijabetičari sa ACS [podgrupa sa nestabilnom anginom pektoris (UAP), miokardijalnim infarktom (MI) ili reinfarktom]; grupa 3 – nedijabetičari sa ACS. Određivan je nivo ukupne i aktivne MMP-9 da bi se dobio MMP-9 indeks. Rezultati. Index MMP-9, kao marker za ACS, pokazao je dobru senzitivnost i specifičnost za cut off (granične) vrednosti od preko 58.2. Kod dijabetičara MMP-9 bio je viši u ispitivanim grupama nego u kontroli. Index MMP-9 korelisao je sa pojavom ACS i tipom koronarnog događaja. Statistički značajna razlika dobijena je između grupa prema aktivnom MMP-9 (p < 0,001). Isto je nađeno sa aktivnim MMP-9 između kontrolne grupe i grupe sa MI (p < 0,001). Kontrola se visoko statistički značajno razlikovala od grupe bolesnika sa UAP (p < 0,01). Statistički značajne razlike u indeksu MMP-9 nađene su između kontrole i grupe dijabetičara sa ACS (p < 0,001). Statistički značajna razlika nađena je kod MMP-9 indeksa između kontrole u poređenju sa vrednostima kod nedijabetičara sa ACS (p < 0,01). Zaključak. Indeks MMP-9 može biti potencijalni marker za rupturu ateromatoznog plaka kod dijabetičara.