Lečenje velike radikularne ciste – enukleacija ili dekompresija? - Matijević, Stevo B; Jovičić, Bojan; Bubalo, Marija; Dukić, Smiljka; Čutović, Tatjana (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod. Lečenje radikularnih cista podrazumeva hirurški pristup, manje ili više agresivan. Ipak, lečenje velikih cističnih lezija, uključujući i radikularne ciste, stvara nedoumice u izboru hirurške metode, posebno u stepenu radikalizma. Prikaz slučaja. Prikazali smo pacijenta, starog 65 godina sa velikom radikularnom cistom donje vilice. Na ortopantomogramu moglo se uočiti veliko elipsasto multilokularno rasvetljenje na levoj strani tela mandibule, u neposrednoj blizini mandibularnog kanala, Postojao je rizik od nastanka patološke frakture vilice. Ipak, cista je u potpunosti uklonjena enukleacijom bez intraoperativnih i postoperativnih komplikacija. Zaključak. Prikazani slučaj podržava stav da pažljivo izvršena enukleacija može da se uradi bez nastanka komplikacija, kao što su oštećenje okolnih anatomskih struktura ili prelom vilice. Autori ukazuju na razloge za snažnu podršku preduzetom hirurškom pristupu u lečenju velikih radikularnih cista u donjoj vilici.