Iskustvo sa primenom kolistina u lečenju peritonitisa kod imunokompromitovanih bolesnika na peritoneumskoj dijalizi - Djurdjević Mirković, Tatjana; Gvozdenović, Ljiljana; Majstorović-Stražmešter, Gordana; Knežević, Violeta; Ćelić, Dejan; Mirković, Siniša; Popović, Milica (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod. Imunokompromitovani bolesnici, kao što su bolesnici sa multiplim mijelomom na peritoneumskoj dijalizi, posebno su skoloni nastanku peritonitisa. Prikaz bolesnika. Prikazali smo bolesnicu, staru 56 godina, koja je bolovala od multiplog mijeloma 10 godina. Od 2010. god. lečila se metodom peritoneumske dijalize. Prvu epizodu peritonitisa koja je uspešno sanirana, imala je tokom 2012. U 2013. ponovo je došlo do razvoja peritonitisa. Analizom kulture dijalizata i brisom izlaznog mesta peritoneumskog katetera izolovan je multirezistentni Acinetrobacter spp, osetljiv samo na kolistin. Primenom kolistina u dozi od 100 000 jedinica/dan tokom šest dana došlo je do potpunog poboljšanja opšteg stanja bolesnice, kao i lokalnog nalaza na trbuhu. Gram-negativna bakterija (Acinetobacter spp) čest je uzročnik hospitalnih infekcija. Istraživanja potvrđuju osetljivost Acinetobacter spp. na kolistin, što je slučaj kod prikazane bolesnice. Intravenska primena kolistina rezultovala je potpunim oporavkom od teškog, po život opasnog, peritonitisa. Zaključak. Bolesnici sa multiplim mijelomom i bubrežnom insuficijencijom imaju povećanu sklonost ka nastanku teških, po život opasnih, infekcija.