Oralno zdravlje i kvalitet života bezubih pacijenata nakon podlaganja totalnih zubnih proteza - Krunić, Nebojša; Kostić, Milena; Petrović, Milica; Igić, Marko (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/Cilj. Gubitak zuba utiče na oralno zdravlje i na kvalitet života. Više od trećine bezubih pacijenata nije zadovoljno svojim totalnim protezama, a većina njih se žali na nedovoljnu retenciju i stabilizaciju, kao i bol prilikom žvakanja. Rešenje njihovog problema moglo bi biti podlaganje proteza materijalima na bazi silikona ili akrilata. Cilj ovog istraživanja bio je utvrđivanje stepena zadovoljstva pacijenata pre i posle podlaganja proteze mekim i tvrdima materijalima. Metode. Pacijenti (n = 24) bili su podeljeni u dve studijske grupe. Kod prve grupe pacijenata podlaganje gornje totalne proteze izvršeno je akrilatnim materijalima, dok su u drugoj grupi proteze podlagane silikonskim materijalom. Pacijentima su postavljena pitanja iz specijalno prilagođenog the Oral Health Impact Profile upitnika pre i tri meseca nakon podlaganja proteza. Rezultati. Pacijenti su pokazali veći stepen zadovoljstva u svim ispitivanim oblastima (mastikatorna funkcija, psihološka i socijalna nelagodnost, retencija i higijena) nakon podlaganja. Pacijenti su bili zadovoljniji nakon podlaganja proteze mekim materijalom. Zaključak. Podlaganje maksilarnih totalnih proteza značajno doprinosi poboljšanju kvaliteta života bezubih pacijenata u svim ispitivanim domenima. Bolji rezultati postižu se silikonskim podlogama, što ih čini materijalima izbora za podlaganje totalnih proteza.