Veliki miksom desne pretkomore sa dispnejom u miru kod bolesnice u starijem životnom dobu - Romanović, Radoslav; Ratković, Nenad; Davičević, Žaklina; Ilić, Radoje (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod. Primarni tumori srca su izuzetno retki. Najčešće su to miksomi. Lokalizacija u desnoj pretkomori je atipična. Za kliničku sliku karakterističan je trijas simptoma: embolijske komplikacije, opstruktivne tegobe i sistemske manifestacije bolesti kao što su: povišena sedimentacija eritrocita, povišena telesna temperatura, anemija, gubitak telesne težine. Prikaz bolesnice. U radu je prikazana starija bolesnica sa velikim miksomom desne pretkomore, dimenzija 77 × 44 mm, koji je potpuno ispinjavao desnu pretkomoru i skoro potpuno desnu komoru, uzrokujući opstrukciju trikuspidnog protoka i dispneju. Miksom je dijagnostikovan transtorakalnom ehokardiografijom. Pored toga, ehokardiografski verifikovan je manji hemodinamski nesignifikantni perikardni izliv bez značaja. Nakon hirurškog odstranjenja tumora bolesnica je bila bez simptoma i bez perikardnog izliva. Zaključak. Tumore desnog srca trebalo bi imati u vidu u diferencijalnoj dijagnostici prilikom pojave neočekivane dispneje kod starijih bolesnika. Transtorakalna ehokardiografija neophodna je i dostupna dijagnostička procedura koja daje pouzdane rezultate u dijagnostici tumora srca, naročito kod bolesnika kod kojih se planira hirurška intervencija. Kod većine bolesnika ova metoda omogućava dobru vizualizaciju tumora i definiše njegove odnose sa ostalim strukturama srca.