Razlika u učestalosti recidiviranja mišićno-neinvazivnih tumora mokraćne bešike zavisno od optimalne primene intravezikalne imunoterapije bacilom Calmette-Guérin - Milošević, Radovan; Milović, Novak; Aleksić, Predrag; Lazić, Miodrag; Cerović, Snežana; Bančević, Vladimir; Košević, Branko; Marić, Predrag; Spasić, Aleksandar; Simić, Dejan; Kovačević, Božidar (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/Cilj. Intravezikalna imunoterapija bacilom Calmette-Guérin (BCG) smatra se zlatnim standardom u lečenju mišićnoneinvazivnih tumora mokraćne bešike (NIMBC) nakon transuretralne resekcije (TUR) tumora. Cilj istraživanja bio je uporediti učestalost recidiviranja tumora između bolesnika podvrgnutih terapiji TUR + BCG (grupa I) i samo terapiji TUR (grupa II). Metode. Bolesnici sa NIMBC lečeni u našoj instituciji od 1. 1. 2007. do 3. 3. 2013. (n = 899), bili su uključeni u istraživanje. Dve grupe bolesnika podeljene su u tri podgrupe: bolesnike sa solitarnim novootkrivenim tumorima ≤ 3 cm (SFDGT), bolesnike sa solitarnim novootkrivenim tumorima > 3 cm i multiplim novootkrivenim tumorima (MFDGT), i bolesnike sa recidivnim tumorima (RCT). Statistička analiza obavljena je primenom χ2-testa i Kolmogorov-Smirnov testa. Rezultati. U grupi I došlo je do recidiva kod 133 bolesnika, nasuprot 75 u grupi II, što je statistički visokoznačajna razlika. Ako se analizira učestalost recidiviranja uzimajući u obzir formirane podgrupe nađeno je da se u grupi I SFDGT recidiv javio kod 27 bolesnika, nasuprot 9 bolesnika u grupi II (p > 0,05) u grupi I MFDGT recidiv se desio kod 49 bolesnika nasuprot 31 u grupi II (p < 0,001) kao i da se u grupi I RCT recidiv javio kod 57 bolesnika nasuprot 35 u grupi II (p < 0,001). Zaključak. Dobijeni rezultati ukazuju da ne postoji statistički značajna razlika u učestalosti recidiviranja kod podgrupe SFDGT, ali je prisutna kod podgrupa MFDGT i RCT. Ovo može biti od značaja za svakodnevnu kliničku praksu.