Delotvornost leka dugotrajnog dejstva analognog somatostatina kod bolesnice sa ponovljenim varikoznim krvarenjem i trombozom prehepatične portne vene - Alempijević, Tamara; Balović, Ana; Pavlović Marković, Aleksandra; Tarabar, Dino; Krstić, Miodrag; Miljić, Predrag; Bjelović, Miloš (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod. Krvarenje iz variksa jednjaka predstavlja ozbiljno medicinsko stanje s obzirom na veliki rizik i od recidiva i smrtnog ishoda (17–54%). Variksi jednjaka i želuca razvijaju se kod 50% bolesnika sa cirozom jetre i portnom hipertenzijom, mada i druga pre- i posthepatična oboljenja mogu dovesti do njihovog stvaranja. Prikaz bolesnika. Prikazali smo bolesnicu staru 48 godina, sa portnom hipertenzijom prouzrokovanom mezenterijalnom venskom trombozom usled kongenitalne trombofilije. Bolesnica je više puta bila hospitalizivana zbog recidivantnog masivnog varikoznog krvarenja. Tromboza portne, lijenalne i mezenterijalne vene dijagnostikovan je uz pomoć multislajsne kompjuterizovane tomografije (MSCT) angiografije. Endoskopska terapija nije bila izvodljiva s obzirom na veličinu i lokalizaciju variksa. Krvarenje je svakog puta sanirano balon tamponadom i parenteralno sandostatinom. Beta blokatori bili su bez efekta. Hirurška terapija bila je veoma rizična zbog lošeg opšteg stanja i moguće postoperativne tromboze. Stoga je u terapiju uključen dugodelujući analog somatostatina – Sandostatin LAR u dozi od 30 mg im/mesečno. Bolesnica je adekvatno reagovala na ovu terapiju i bila bez epizoda krvarenja tri meseca. Nakon tri meseca ponovo su prokrvarili gastroezofagealni varikoziteti, ali s obzirom na značajno bolje opšte stanje odlučeno je da se bolesnica podvrgne hirurškom lečenju. Urađena je toatalna gastrektomija, nakon čega se bolesnica oporavila i godinu dana kasnije bila bez tegoba. Zaključak. Lek dugotrajnog dejstva, analog somatostatina, prvi put smo primenili za lečenje krvarenja iz gastroezofagusnog variksa kod bolesnice sa prehepatičnom portalnom hipertenzijom. Pokazao se delotvornim kao privremena opcija lečenja koja je popravila opšte stanje bolesnice i omogućila adekvatno planiranje elektivne hiruške procedure. Neophodna su dalja saopštenja da bi se uporedila efikasnost lečenja bolesnika sa krvarenjem iz variksa, posebno tamo gde se ne očekuje povoljan ishod.