Bulozna epidermoliza jednjaka - Radić, Maja; Hadnadjev, Darka (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod. Bulozna epidermoliza (epidermolysis bullosa – EB) je retko kožno oboljenje koje može biti nasledno ili stečeno po autoimunom mehanizmu. Poznato je da EB zahvata i sluzokožu. Ipak, jednjak je retko zahvaćen. Prikaz bolesnika. U radu je prikazana devetnaestogodišnja bolesnica sa tegobama disfagije i odinofagije na čvrstu hranu. Na rukama, stopalima, laktovima i kolenima videle su se eritematozne promene sa bulama i ekskorijacijama. Urađeni su akt gutanja i pasaža jednjaka s kontrastom (BaSO4) tokom kojih je ustanovljeno njegovo zadržavanje u valekulama i piriformnim recesusima, dilatacija mezo- i hipofarinksa sa benignom stenozom od 10 mm u visini gornjeg funkcionalnog sfinktera jednjaka, što je definisano kao sindrom gornje ahalazije. Istovremeno sa volumnim opterećenjem farinksa video se linearni prodor kontrasta u disajno stablo. Bule nisu viđene, a ceo jednjak je bio sužen, fibroznog izgleda. Zaključak. Važno je istaći da se aktom gutanja i pasažom jednjaka dobija dovoljno informacija o stepenu stenoze, dinamici poremećaja i stadijumu bolesti. Važno je da se naglasi da je kod bolesnika sa kožnim promenama i tegobama sa digestivnim traktom potrebno uraditi radiološki pregled digestivnog trakta s obzirom na to da mogu da postoje udružene promene na sluzokoži koje su i uzrok tegoba.