Morfometrijska analiza kolagena i inflamatornih ćelija u periodontalnoj bolesti - Golijanin, Ranko; Kujundžić, Bojan; Milosavljević, Zoran; Milovanović, Dragan R; Andjelković, Zlatibor; Obrenović, Miroslav; Nikolić, Radivoje (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/Cilj. Parodontopatija utiče na tkivo desni i potpornog aparata zuba i dovodi do njegovog propadanja. Cilj ovog istraživanja bio je da se istaknu i precizno odrede histološke promene u tkivu desni. Metode. Korišćeni su uzorci biopsija gingiva kod 53 zdrave osobe i osoba sa parodontopatijom. Izvršena je klinička gradacija oboljenja. Uzorci tkiva su fiksirani i rutinski obrađeni. Preparati debljine 5 μm bojeni su hematoksilin-eozin metodom, histohemijski po Van-Gizonu za sadržaj kolagena, Špicerovom metodom za mastocite i imunohemijski sa anti-CD68 i anti-CD38 za obeležavanje makrofaga i plazmocita. Morfometrijska analiza je izvršena upotrebom M42 test sistema. Rezultati. Dok je bolest napredovala, volumenska gustina kolagena i broj fibroblasta u teškim slučajevima smanjili su se skoro dva puta u odnosu na kontrolu, ali su uočene značajne razlike u ispitivanim grupama. Broj mastocita povećao se skoro dva puta, dok je sadržaj makrofaga bio i do tri puta veći u teškoj parodontopatiji u odnosu na zdravu gingivu. Međutim, relativni udeo tih ćelija ostao je oko 6% u svim slučajevima. Porast broja plazma ćelija bio je najizrazitiji (preko 8 puta) u odnosu na kontrolu, ali ponovo, varijacije u okviru ispitivanih grupa bile su veoma visoke. Zaključak. Destrukcija gingivalnog tkiva izazvana zapaljenskim procesom dovodi do značajnih promena u gustini kolagena i broju ćelija vezivnog tkiva. Iako inflamatorne ćelije dominiraju sa napredovanjem oboljenja, velike varijacije u okviru istih ispitivanih grupa sugerišu promenljivost patološkog procesa.