Radikalna cistektomija kod bolesnika u odmaklom životnom dobu - Bančević, Vladimir; Aleksić, Predrag; Milović, Novak; Spasić, Aleksandar; Kovaćević, Božidar; Toševski, Perica; Čampara, Zoran; Milošević, Radovan; Cerović, Snežana (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/Cilj. Radikalna cistektomija je metoda izbora za lečenje mišićnoinvazivnog karcinoma mokraćne bešike. Spada u grupu najvećih operacija u urologiji i povezana je sa brojnim komplikacijama, naročito kod starijih. Cilj ove studije bila je analiza preoperativnog komorbiditeta kao i intraoperativnih i postoperativnih komplikacija kod bolesnika starijih od 75 godina. Metode. U kliničku, retrospektivnu studiju bilo je uključeno 46 bolesnika starijih od 75 godina kojima je učinjena radikalna cistektomija. Praćene su indikacije za operaciju, kao i komplikacije tokom i nakon operacije. Rezultati. Preoperativno, 76% bolesnika imalo je anemiju uzrokovanu hematurijom. Kod 52% operisanih derivacija urina izvedena je ilealnim konduitom, kod 35% ureterokutaneostomijom, a kod 13% bolesnika kreirana je ortotopna ilealna neobešika. Prosečno vreme trajanja operacije iznosilo je 190 (120–300) min. Intraoperativno, 76% bolesnika primalo je transfuziju krvi, prosečno 630 (310–1230) mL. Kod 26% operisanih ustanovljen je tranzicioni ćelijski karcinom (TCC) mokraćne bešike u stadijumu T2, kod 4% u stadijumu T3a, kod 52% u stadijumu T3b, a 14% u stadijumu T4a. Kod jednog bolesnika radilo se o planocelularnom karcinomu, a kod dva bolesnika karcinom prostate dijagnostikovan je incidentalno. Prosečna dužina hospitalizacije nakon operacije iznosila je 16 (8–35) dana. Zaključak. Glavni razlog za cistektomiju kod bolesnika u osmoj i devetoj deceniji života bila je masivna hematurija uzrokovana TCC-om sa posledičnom anemijom, koji nisu mogli biti rešeni endoskopskim putem i transfuzijama krvi. U ovoj populaciji zabeležen je očekivano produžen boravak u bolnici nakon cistektomije, kao i veća stopa komplikacija.