Obostrani trostruki pijelon - Pejčić, Tomislav Predrag; Aćimović, Miodrag; Džamić, Zoran; Maksimović, Helena; Marković, Biljana; Hadži-Djokić, Jovan (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod. Trostruki pijelon predstavlja izuzetno retku promenu sabirnog sistema bubrega. Koliko je autorima poznato, obostrani trostruki pijelon do sada nije opisan u literaturi. Prikaz bolesnika. Muškarac, star 55 godina, primljen je na bolničko lečenje zbog papilarnog tumora bešike viđenog tokom ultrazvučnog pregleda. Kao uzgredan nalaz, na intravenskoj urografiji viđen je i obostrani trostruki pijelon. Šest sedmica posle transuretralne resekcije tumora bešike (TURB) bolesnik je ponovo primljen radi planiranog drugog TURB. Kompjuterizovana tomografija-urografija potvrdila je postojanje obostranog trostrukog pijelona. Zaključak. Prikazan je jedinstveni slučaj obostranog trostrukog pijelona, kao izuzetno retka promena sabirnog sistema bubrega.