Morfometrijska analiza fascikularne organizacije optičkog nerva - Radunović, Miroslav; Vitošević, Zdravko; Ćetković, Mila; Vuksanović-Božarić, Aleksandra; Radojević, Nemanja; Radunović, Miodrag (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/Cilj. Optički nerv je anatomski podeljen u četiri segmenta: intrabulbarni, intraorbitalni, intrakanalikularni i intrakranijalni. Prema podacima iz literature, površina poprečnog preseka nerva različita je u pojedinim segmentima. Cilj ove studije bio je da razmotri fasciklarnu organizaciju optičkog nerva kroz njegova tri segmenta od izlaska iz očne jabučice pa do hijazme. Metode. Ispitivano je pet pari očnih nerava dobijenih iz autopsijkog materijala. Korišćeno je Hajdenhajmovo azan bojenje i isečci su pripremani za mikroskopiju. Morfometrijska analiza vršena je Weibleovim testnim sistemom M42, stereološkom metodom za morfometrijsku citologiju. Upoređivani su površina poprečnog preseka nerva, ukupna površina fascikulusa, ukupna površina vezivnog tkiva i krvnih sudova, broj fascikulusa i površina pojedinačnog fascikulusa. Rezultati. Površina poprečnog preseka nerva raste od orbitalnog ka intrakranijalnom delu, kao i ukupna površina fascikulusa. Broj fascikulusa značajno opada u kanalikularnom segmentu, dok broj fascikulusa blago varira poredeći orbitalni i kanalikularni segment. Površina pojedinačnog fascikulusa raste od očne jabučice ka hijazmi. Razlog ovome najverovatnije je u činjenici da dolazi do fuzije malih fascikulusa u pravcu hijazme. Zaključak. Postoji značajna razlika među ispitivanim parametarima različitih segmenata optičkog nerva.