Jednostrana galaktocela kod muškog deteta - Vlahović, Aleksandar; Djuričić, Slaviša M.; Todorović, Sladjana (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod. Galaktocela se obično javlja kod mladih žena za vreme ili nakon laktacije i predstavlja veoma redak uzrok uvećanja dojke kod odojčadi i dece, isključivo kod muškog pola. Do sada je objavljeno samo 26 slučajeva, uključujući i naša dva slučaja. Prikaz bolesnika. Opisano je jednostrano, cistično uvećanje dojke kod deteta, uzrasta 29 meseci, bez endokrinoloških ili drugih poremećaja. Opisana je tipična klinička i histopatološka slika galaktocele koja je bila praćena njenom kompletnom ekscizijom. Zaključak. Ovo je 27. kompletno dokumentovan primer galaktocele kod muškog deteta sa tipičnom kliničkom i histopatološkom prezentacijom. Postoji nekoliko pretpostavki u vezi sa etiologijom promene, ali najverovatnije postoji više uzročnika. Zbog njene izrazite retkosti, postoje određene poteškoće u određivanju diferencijalne dijagnoze i pristupa u lečenju galaktocele kod muške dece.