Procena onesposobljenosti i kvaliteta života posle povreda šake i podlaktice različitog stepena - Marinković, Marija; Janjić, Zlata; Nikolić, Jelena (Vojnosanitetski pregled, 2015)
Uvod/Cilj. Povrede šake obuhvataju skoro jednu četvrtinu svih povreda, zahtevaju odličnu hiruršku tehniku i upornu fizikalnu terapiju, sa i dalje visokim potencijalom da dovedu do dugotrajnih psihofizičkih posledica koje utiču na kvalitet života pojedinca. Cilj rada bio je procena onesposobljenosti i kvaliteta života nakon povreda šake i podlaktice različite težine koristeći dva različita sistema bodovanja, kao i upoređivanje korelacije rezultata između njih. Metode. Ova retrospektivna analiza sprovedena je kod bolesnika operisanih na našoj klinici zbog povrede šake i podlaktice tokom dvogodišnjeg perioda. Bolesnici su bili podeljeni u četiri grupe prema težini povrede, odnosno prema sistemu bodovanja Modified Hand Injury Severity Score (MHISS). Godinu dana nakon završenog lečenja, bolesnici su intervjuisani telefonom, i odgovarali su na upitnik Disability of Arm Shoulder and Hand (quick-DASH) koji procenjuje invalidnost i upitnik World Health Organisation Quality of Life BREF (WHOQoL-BREF) koji procenjuje kvalitet života kroz četiri domena: fizički, socijalni, psihološki i efekat sredine. Rezultati. Od ukupno 182 bolesnika koji su zadovoljili kriterijum za uključivanje u ispitivanje, samo 60 je završilo studiju, 46 (17%) muškaraca i 14 (23%) žena. Najveći broj bolesnika (46.7%) našao se u grupi sa srednje teškim povredama prema sistemu za bodovanje MHISS, pa u grupi sa teškim i najtežim povredama. Utvrđena je slaba korelacija između sistema za bodovanje MHISS i quick-DASH u grupi sa povredama minimalne težine, ali nije nađena korelacija između MHISS i quick-DASH u ostalim grupama. Najniži kvalitet života zabeležen je u fizičkom, a najviši u socijalnom domenu. Negativna korelacija ustanovljena je između vrednosti četiri domena sistema WHOQoL-BREF i quick-DASH u svakoj grupi. Zaključak. Težina povrede šake i podlaktice ne mora uvek da bude povezano sa bolesnikovim poimanjem onesposobljenosti. Kod većine bolesnika utvrđen je slab uticaj težine povrede šake i podlaktice na kvalitet života. Na kvalitet života više utiče bolesnikovo shvatanje onesposobljenosti.