Anizam kao uzrok funkcionalne opstipacije – iskustvo iz Srbije - Jovanović, Igor Dušan; Jovanović, Dragana; Uglješić, Milenko; Milinić, Nikola; Cvetković, Mirjana; Branković, Marija; Nikolić, Goran (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Anizam predstavlja paradoksalno povećanje pritiska ili smanjenje pritiska ispod 20% u nivou spoljnjeg analnog sfinktera pri defekacionom napinjanju. U radu je analizirana zastupljenost anizma kao uzroka funkcionalne opstipacije u grupi bolesnika sa pozitivnim tzv. rimskim (Roma) III kriterijumima za funkcionalnu opstipaciju. Korišćena je anorektalna manometrija, te je na taj način analiziran i njen klinički značaj u dijagnostici anizma. Metode. Metoda anorektalne manometrije korišćena je kod 60 bolesnika koji su imali funkcionalnu opstipaciju definisanu pomenutim rimskim kriterijumima, kao i kod 30 zdravih osoba (kontrolna grupa). Rezultati. Zastupljenost anizma bila je visoko statistički značajnija u grupi bolesnika sa funkcionalnom opstipacijom u odnosu na kontrolnu grupu (p < 0.01). Ustanovljeno je da rimski III kriterijumi za funkcionalnu opstipaciju tačno predviđaju anizam kod 90% bolesnika. Analizirana je korelacija anizma sa insuficijencijom spoljnjeg analnog sfinktera, rektalnim senzibilitetom, uvećanim hemoroidalnim spletovima, divertikulumima i anatomskim varijacijama kolona. Nije utvrđeno postojanje udruženosti anizma sa pomenutim entitetima. Zaključak. Postoji značajna korelacija anizma sa simptomima funkcionalne defekacije, tj. pozitivnim rimskim (Rome) III kriterijumima za funkcionalnu opstipaciju. Anorektalna manometrija trebalo bi da bude standardna metoda kod bolesnika sa funkcionalnom opstipacijom koji imaju pozitivne rimske (Rome) kriterijume za funkcionalnu opstipaciju.