Specifičnosti transplantacije bubrega dobijenih od donora sa situs inversus totalis – prikaz bolesnika i pregled literature - Petrovic, Milica; Rabrenović, Violeta; Stamenković, Dušica; Vavić, Neven; Kovačević, Zoran; Ignjatović, Ljiljana; Jovanović, Dragan; Antić, Svetlana; Milović, Novak; Tomić, Aleksandrar; Bančević, Vladimir (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod. Situs inversus totalis (SIT) predstavlja potpunu vertikalnu transpoziciju torakalnih i abdominalnih organa koji se u odnosu na normalan raspored preslikavaju kao u ogledalu. U radu je prikazana uspešno izvršena predijalizna transplantacija bubrega dobijenog od živog srodnog donora sa SIT i najdužim periodom praćenja, uz analizu do sada objavljenih sličnih slučajeva. Prikaz bolesnika. Par pripreman za predijaliznu transplantaciju bubrega činile su živi donor – majka, stara 68 godina, i primalac – kćerka, stara 34 godine, sa niskim imunološkim rizikom. Kod donora je ranije dijagnostikovan SIT, a od komorbiditeta bila je prisutna arterijska hipertenzija regulisana terapijom uz granične vrednosti glikemije. Eksplantacija levog bubrega donora i njegova transplantacija u desnu ilijačnu jamu primaoca izvedeni su otvorenim hirurškim pristupom. Mesec dana nakon operacije kod donora je uočena renalna insuficijencija drugog stepena. Dvadeset meseci nakon transplantacije stanje bubrega donora i grafta kod primaoca bili su uredni. Zaključak. Multidisciplinarni pristup, preoperativna procena bolesnika i otkrivanje mogućih vaskularnih anomalija neophodni su kod donora sa ranije dijagnostikovanim SIT, u cilju obezbeđivanja maksimalne bezbednosti za donora u intraoperativnom i postoperativnom periodu.