Ukleštenje tankog creva kao komplikacija drenaže nakon laparoskopske histerektomije - Ljuština, Saša R; Sparić, Radmila M; Novaković, Sanja M; Buzadžić, Snežana N (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod. Indikacija za hiruršku drenažu može biti profilaktička ili terapijska. Međutim, hirurška drenaža može imati komplikacije, koje mogu pratiti bilo laparoskopsku ili otvorenu hirurgiju. Jedna od retkih komplikacija drenaže je visceralna hernijacija na defektu trbušnog zida nastalog stavljanjem drena. Među abdominalnim organima, tanko crevo najčešće podleže hernijaciji. Prikaz bolesnika. Bolesnici, staroj 75 godina, zbog atipične endometrijalne hiperplazije urađena je laparoskopska histerektomija. Nakon operacije došlo je do hernijacije tankog creva u zidu abdomena na mestu drena, što je potvrđeno kompjuterizovanom tomografijom abdomena. Kada je identifikovana inkarceracija vijuge tankog creva na mestu drena urađena je relaparotomija. Postoperativni tok protekao je uredno. Zaključak. Prikazan je redak uzročni mehanizam intestinalne opstrukcije. Mogućnost nastanka hernija nakon postoperativne drenaže mora se imati na umu.