Fraktura penisa: redak slučaj istovremene rupture jednog korpusa kavernozuma i kompletne rupture uretre - Nale, Djordje; Bojanić, Nebojša; Nikić, Predrag (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod. Fraktura penisa je traumatska ruptura tunike albugineje i tumescentnih kavernoznih tela zbog nefiziološkog savijanja tela penisa, sa ili bez rupture spongioznog tela i uretre. Učestalost konkomitantne povrede uretre je 0–38%. Kompletna uretralna ruptura je retka, ali je skoro uvek udružena sa bilateralnom korporalnom povredom. Prikaz slučaja. Prikazali smo i bolesnika sa kompletnom rupturom uretre i rupturom desnog kavernoznog tela. Prema raspoloživoj literaturi, ovo je izuzetno retka pojava. Zaključak. Fraktura penisa je retka, ali se smatra hitnom urološkom povredom. Blagovremena hirurška eksploracija i rekonstrukcija mogu da sačuvaju erektilnu funkciju i funkciju voljnog mokrenja.