Predviđanje mortaliteta neizmerenim anjonima kod kritično obolelih na mehaničkoj ventilaciji - Novović, Miloš N.; Jevdjić, Jasna (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj: Acidobazni poremećaji su uobičajeni kod kritično obolelih. Fizičko-hemijski pristup koji je opisao Stewart a modifikovao Figge omogućava precizan način kvantifikovanja metaboličke acidoze i pruža uvid u njene glavne mehanizme, kao i doprinos neizmerenih anjona metaboličkoj acidozi. Ova studija imala je za cilj da utvrdi: da li su konvencionalne acidobazne varijable povezane sa mortalitetom kritično obolelih u jedinici intenzivne nege; da li su snažna jonska razlika/snažni jonski gap (SID/SIG) bolji prediktori mortaliteta od konvencionalnih acidobaznih varijabli; sve značajne prediktivne faktore acidobazne ravnoteže za 28-dnevni mortalitet u jedinicama intenzivne nege. Metode. Ovom retrospektivnom opservacionom analitičkom studijom bila su obuhvaćena 142 odrasla bolesnika na mehaničkoj ventilaciji od kojih je preživelo 68 i umrlo 74. Vrednosti očigledne snažne jonske razlike (SIDapp), efektivna snažna jonska razlika (SIDeff) i SIG izračunavane su pomoću Stewart’s-Figge kvantitativnog biofizičkog metoda. Korišćene su deskriptivne i analitičke statističke metode [t-test, Mann-Whitney U-test, χ2-test, binarna logistička regresija, (Receiver operating characteristic – ROC) krive, kalibracija]. Rezultati. Univarijantna analiza ukazuje da su starost, Na+, APACHE II, Cl-, albumin, SIG, SIDapp, SIDeff i anjonski gap (AG) statistički značajni prediktori. AG se pokazao kao model sa lošom kalibracijom, odnosno model sa malom prediktivnom moći. APACHE II imao je p vrednost neznatno veću od 0,05, pa se i on može smatrati potencijalno sumnjivim za predikciju ishoda. SIDeff i SIG su se pokazali kao modele sa dobrom kalibracijom. ROC analiza je ukazala da APACHE II, Cl-, albumin, SIDeff, SIG i AG imaju najveću površinu ispod krive. Kreiranjem logističkih modela metodom kalibracije pronašli smo da ishod zavisi od SIG i APACHE II skora. Zaključak. Dobijeni podaci pokazuju da neizmereni anjoni omogućavaju predviđanje mortaliteta kritično obolelih na mehaničkoj ventilaciji, za razliku od tradicionalnih acidobaznih varijabli koje nisu precizni prediktori 28-dnevnog preživljavanja.