Uspešno izvlačenje odljuštenog spoljašnjeg sloja dijagnostičke koronarne žice J-tipa iz leve poplitealne arterije tokom elektivne koronarne angiografije - Damjanović, Miodrag; Šalinger-Martinović, Sonja; Djordjević-Radojković, Danijela; Koraćević, Goran; Miloradović, Vladimir (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod. Blokiranje i fraktura dijagnostičkih ili terapijskih sredstava unutar koronarne cirkulacije je redak, ali rastući problem. Prikaz bolesnika. Muškarac, star 70 godina, primljen je u našu kliniku zbog koronarne angiografije pre planirane zamene aortnog zaliska. Arterijski uvodnik je najpre postavljen u desnu zajedničku femoralnu arteriju. Posle uvođenja J-tipa dijagnostičke koronarne žice vodiča u aortu i navlačenja levog Judkins dijagnostičkog katetera preko žice, iznenada je došlo do odljuštenja hidrofilnog sloja žice na nivou aortnog luka. Vrlo brzo ovaj spoljni omotač žice nošen krvnom strujom ušao je u levu femoralnu arteriju, a onda u levu poplitealnu arteriju. Odljušteni deo koronarne žice je uspešno uhvaćen i izvučen napolje korišćenjem katetera u obliku guščjeg vrata. Zaključak. Iznenadno odljuštenje spoljašnjeg sloja dijagnostičke hidrofilne koronarne žice sa J-vrhom tokom koronarne angiografije moguće je rešiti brzo i uspešno pomoću običnog katetera.