BCL10 aberacije i aktivacija p65 gena NF-kappa B puta su odsutne ili retke u primarnom MALT limfomu želuca - Hajder, Jelena; Marisavljević, Dragomir; Stanisavljević, Nataša; Mihaljević, Biljana; Kovčin, Vladimir; Marković, Olivera; Živković, Radmila (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Limfomi limfnog tkiva pridruženog mukozi (MALT) čine 5–17% svih non-Hodgkin limfoma (NHL). Molekularna patogeneza MALT limfoma nije razjašnjena. Cilj ove studije bio je da se imunohistohemijski utvrdi prisustvo nuklearne koekspresije BCL10 i NF-kappaB (NF-κB) u tumorskim ćelijama želudačnog MALT limfoma kao i njihov uticaj na patogenezu i ishod bolesti. Metode. Analizirani su klinički podaci iz istorija bolesti 35 bolesnika sa novodijagnostikovanim želudačnim MALT limfomom i uzorci tkiva biopsije želuca bojeni su imunohistohemijskom metodom na ekspresiju BCL10 i NF-κB. Rezultati. Prosečna starost kod 35 bolesnika sa dijagnozom želudačnog MALT limfoma iznosila je 63,5 godina (muškarci/žene = 21/14). Simptomi su bili prisutni kod 23/35 (65,7%) bolesnika sa gubitkom težine kao najčešćim simptomom. Želudačni MALT limfom bio je najčešće lokalizovan u korpusu i korpusu i antrumu (45,7% i 31,2%). Infekcija H. pylori bila je potvrđena kod 20 od 30 (66,7%) bolesnika. Bolesnici su lečeni imunohemioterapijom (10 bolesnika, 28,5%), hirurški (9 bolesnika, 25,8%), kombinacijom hirurgije i hemioterapije (14 bolesnika, 40%) i suportivno (2 bolesnika, 5,7%). Kompletna remisija bila je postignuta kod 13 (37,1%) bolesnika, a parcijalna remisija kod dva (5,7%) bolesnika. Kod 16 (45,7%) bolesnika došlo je do progresije bolesti (p < 0,001). Citoplazmatska ekspresija BCL10 bila je nađena kod 19 (54,3%) tumorskih ćelija. Nuklearna ekspresija nije uočena ni u jednom uzorku. Citoplazmatska ekspresija NF-κB bila je prisutna u 22 (65,7%) uzorka, ali nuklearna ekspresija nije potvrđena ni u jednom uzorku. Zaključak. Nuklearna ekspresija (aktivacija) p65 subjedinice NF-κB puta i BCL10 nije otkrivena u uzorcima želudačnog MALT limfoma. Korelacija nuklearne koekspresije BCL10 i NF-κB u tumorskim ćelijama želudačnog MALT limfoma nije utvrđena. Ovi rezultati ukazuju da su neki drugi mehanizmi i signalni putevi aktivni u limfogenezi želudačnog MALT limfoma i da inhibicija apoptoze nije glavni i jedini mehanizam tumorogeneze.