Kvantitativna i kvalitativna procena obrasca hoda kod bolesnika sa Parkinsonovom bolešću - Djurić-Jovičić, Milica D.; Jovičić, Nenad S.; Radovanović, Saša M.; Kresojević, Nikola D.; Kostić, Vladimir S.; Popović, Mirjana B. (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Poremećaji hoda i ravnoteže kod bolesnika sa Parkinsonovom bolešću (PD) uključuju i poremećaje stabilnosti, održavanja ravnoteže prilikom hoda i nemogućnost adekvatne reakcije na iznenadne perturbacije. U kasnijim fazama bolesti neki bolesnici razvijaju i epizode motornog bloka, odnosno „frizing“ tokom hoda. Objektivno praćenje i merenje karakteristika hoda i promena obrasca hoda tokom progresije bolesti mogu pomoći kliničarima jer ukazuju na promene koje bi dovele do padova i ugrozile bolesnika. Cilj rada bio je razvoj metode koja bi identifikovala ovakve epizode kod bolesnika sa Parkinsonovom bolesti. Razvijeni bežični sistem sa senzorima mogao bi se koristiti za posmatranje efekata terapije ili progresije bolesti. Metode. U radu je prikazan sistem za objektivnu procenu obrasca hoda. Korišćenjem bežičnog senzorskog sistema koji koristi akcelerometre, žiroskope i senzore sile, moguće je dobiti procenu parametara hoda, ali i identifikovati „frizing“ epizode karakteristične za PD. Uz pomoć ovog sistema snimljeno je 12 bolesnika, te je na osnovu snimljenih signala razvijen novi softverski alat koji omogućava praćenje parametara hoda. Rezultati. Na osnovu dužine koraka, trajanja koraka i frekvencije pokreta, razvijen je algoritam za klasifikaciju tipova koraka i uočavanje promena frekvencija pokreta tokom hoda. Prikaz rezultata ovog sistema je dat kroz primer jednog bolesnika. Zaključak. Opisani sistem za procenu hoda može biti korišćen za kategorizaciju poremećaja hoda kroz posmatranje promena u dužini i trajanju koraka, kao i frekvencija segmenata noge. Razvijeni metod omogućava iliustrativni prikaz i grafički interfejs koji je jednostavan za interpretaciju i omogućava dobijanje informacija koje kliničarima mogu ukazati na trenutne promene u obrascu hoda.