Faktori koji utiču na pozitivan ishod avulzija zuba kod dece - Marković, Dejan; Vuković, Ana; Vuković, Rade; Soldatović, Ivan (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Avulzije spadaju među najteže povrede zuba kod dece i utiču na njihov psihosocijalni razvoj zbog dugotrajne terapije i mogućih teških komplikacija. Cilj istraživanja bio je analiza epidemioloških faktora povezanih sa nastankom, terapijom i ishodom avulzija kod dece u Srbiji. Metode. Ovo istraživanje obuhvatilo je 2 194 ispitanika uzrasta 1–18 godina sa povredama zuba. Podaci su dobijeni iz kartona povreda i stomatoloških kartona, a obuhvatali su: anamnestičke podatke, demografske podatke, podatke iz kliničkog i radiološkog pregleda. Rezultati. Zabeleženo je ukupno 266 avulzija kod 207 ispitanika. Učestalost avulzija u mlečnoj denticiji iznosila je 12%, a u stalnoj 5%. Uočena je statistički značajna povezanost između mesta, uzroka povrede i ishoda avulzije. Replantacija stalnih zuba je izvršena kod 46,7% ispitanika sa prosečnim vremenom 6,9 h. Skoro polovina svih avulziranih stalnih zuba (48,7%) nije donešena sa mesta povrede, dok je svega 11,3% replantiranih zuba donešeno u adekvatnom medijumu. Učestalost komplikacija iznosila je 31,9%. Zaključak. Replantacija nije vršena kod više od polovine raspoloživih avulziranih zuba zbog neadekvatnog transporta ili zakasnelog dolaska kod stomatologa, što ukazuje na hitnu potrebu za izradom preventivnih strategija i zdravstveno-vaspitnim radom unutar populacije.