Paragangliom štitaste žlijezde - Filipović, Aleksandar; Vučković, Ljiljana; Pejakov, Ljubica (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod. Tiroidni paragangliom je rijedak maligni neuroendokrini tumor. Imunihistohemijske odlike ovog tumora bitne su za dijagnozu. Prikaz bolesnika. Bolesnica, stara 69 godina, javila se ljekaru zbog progresivno rastućeg čvora u lijevom režnju štitaste žlijezde. Ultrazvučni nalaz je ukazao na čvor veličine 5 cm u lijevom režnju, hipoehogene strukture sa mikrokalcifikatima. Scintigrafski nalaz ukazao je na hladan čvor u lijevom režnju. Kompjuterizovana tomografija pokazala je tumor lijevog režnja štitaste žlijezde koji je potiskivao dušnik u desnu stranu. Urađena je totalna tireoidektomija. „Intraoperativna konsultacija“ sa patologom ukazala je na karcinom lijevog režnja štitaste žlijezde. Na osnovu imunohistohemijskih pretraga preparata, patolog je postavio dijagnozu tireoidnog paraganglioma. Tumorske ćelije bile su pozitivne na neuron-specifičnu enolazu, hromogranin, sinaptofizin i S-100 protein, a negativne na tireoglobulin, kalcitonin, epitelni membranski antigen, citokeratin i karcinoembriogeni antigen. Nakon hirurškog liječenja sprovedena je hemioterapija, trajna tireostimulišući hormon (TSH) supresivna terapija i protein usmjerena radioterapija. Bolesnica je kontrolisana svakih 6 mjeseci, uz određivanje nivoa TSH, serumske neuron specifične enolaze i hromogranina A. Urađene su i gastroskopija, pankolonoskopija, kompjuterizovana tomografija grudnog koša i abdomena, scintigrafija cijelog tijela oktreotidom, i nijedan nalaz nije ukazao na postojanje primarnog neuroendokrinog tumora digestivnog trakta ili grudnog koša. Nakon više od tri godine kod bolesnice nema znakova postojanja recidiva bolesti. Zaključak. Totalna tireoidektomija sa postoperativnom hemioterapijom i ciljanom peptid-receptor radionuklidnom terapijom jeste metoda izbora u liječenju bolesnika sa tireoidnim paragangliomom.