Prevalencija pseudoeksfolijativnog sindroma i moguća udruženost sa sistemskim oboljenjima kod bolesnika predviđenih za hirurgiju katarakte u Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu - Kovač, Bojan; Vukosavljević, Miroslav; Petrović Janićijević, Mirjana; Resan, Mirko; Janković, Janko (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Pseudoeksfolijativni sindrom (pseudoexfoliation syndrome – PEX) je starosni sistemski degenerativni poremećaj koji karakteriše produkcija i progresivna akumulacija vanćelijskog vlaknastog eozinofilnog materijala na spoljašnjim segmentima oka. Cilj ove studije bio je da ispita određene kliničke aspekte PEX, kao što su: učestalost PEX, pseudoeksfolijativni glaukom (PEXG), intraokularni pritisak (IOP), tipovi katarakte i moguća vezu PEX-a sa sistemskim bolestima. Metode. Svi bolesnici (n = 674) obuhvaćeni studijom detaljno su oftalmološki pregledani, uključujući pregled na biomikroskopu sa procepnom lampom, pre i posle midrijaze, merenje IOP i pregled očnog dna. Bolesnici su bili podeljeni u dve grupe: sa PEX-om i bez PEX-a. Rezultati. Ukupna prevalencija PEX-a bila je 17,5% (118 bolesnika). Prosečna starost bolesnika sa PEX-a bila je (79,7 ± 6,1 godina), što je statistički značajno više u odnosu na bolesnike bez PEX-a (73,5 ± 9,1 godina). Nađeno je da prevalencija PEX-a raste sa starenjem, od 7,3% u sedmoj deceniji života do 27% kod starijih od 80 godina (p < 0,001). Učestalost pojedinih tipova katarakte kod bolesnika sa PEX-om bila je: maturna kod 40,7%, mešovita kod 30,5%, nuklearna kod 25,4%, kortikalna kod 1,7% i hipermaturna kod 1,7% bolesnika. Od 118 bolesnika sa PEX, 44 (37,2%) imalo je glaukom. Vrednosti IOP kod bolesnika sa PEX-om (bez glaukoma) bile su 17,8 ± 3,2 mmHg, što je statistički značajno više (p = 0,000) u odnosu na 15,8 ± 2,8 mmHg kod bolesnika bez PEX (bez glaukoma). Prevalencija koronarne bolesti bila je statistički značajno viša kod bolesnika sa PEX. Zaključak. PEX je čest kod bolesnika sa kataraktom u našoj populaciji. On predstavlja jedan od glavnih rizika od pojave glaukoma, udružen je sa ishemijskom bolešću srca, kao i intraoperativnim i postoperativnim problemima u hirurgiji katarakte.