Prospektivna analiza perinatalnih ishoda kod trudnica sa antifosfalipidnim sindromom - Ćetković, Aleksandar; Kastratović, Biljana; Novaković, Ivana (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Trudnoća komplikovana antifosfolipidnim sindromom udružena je sa povećanim perinatalnim morbiditetom i mortalitetom. Cilj rada bio je procena perinatalnog ishoda u trudnoći sa primarnim antifosfolipidnim sindromom. Metode. U prospektivnoj studiji analizirali smo perinatalni ishod kod 25 trudnoća sa antifosfolipidnim sindromom. Po utvrđivanju vitalnosti trudnoće sve ispitivane bolesnice dobijale su niskomolekularni heparin i aspirin. Procena perinatalnog ishoda bazirana je na učestalosti pobačaja, prevremenih porođaja, živorođenosti i neonatalnih komplikacija. Rezultati. Ishod 25 analiziranih trudnoća bio je sledeći: 20 (80%) živorođenih, 3 (12%) spontana pobačaja i 2 (8%) mrtvorođenih. Prosečna gestacijska starost na rođenju iznosila je 37,2 ± 1,0 nedelja, a prosečna telesna masa novorođenčadi 2 930,4 ± 428,0 g. Prevremeni porođaj registrovan je kod 4 (20%) živorođenih, bilo je 4 (20%) slučaja intrauterinog zastoja u rastu ploda sa prosečnom težinom na rođenju od 2 060 ± 210,6 g, a neonatalne komplikacija bile su prisutne kod 6 (30%) novorođenčadi. Nepovoljan perinatalni ishod bio je značajno povezan sa antikardiolipinskim IgG antitelima (p < 0,01) i razvojem hipertenzije tokom trudnoće (p < 0,01). Zaključak. Uprkos visokoj incidenciji nepovoljnog perinatalnog ishoda trudnoća sa antifosfolipidnim sindromom, rano započinjanje tretmana sa niskomolekularnim heparinom i aspirinom, uporedo sa intenzivnim nadzorom majke i fetusa, moglo bi biti udruženo sa relativno velikom verovatnoćom povoljnog perinatalnog ishoda.