Prehirurško ortodontsko lečenje bolesnika sa potpunim bilateralnim rascepom usne i nepca - Radojičić, Julija; Tanić, Tatjana; Jović, Nebojša; Čutović, Tatjana; Papadopoulos, Konstantinos (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod. Rascepi usne i nepca su najčešće kongenitalne orofacijalne anomalije. Ovaj tip rascepa je najteži sa aspekta ortodontsko-hirurške terapije. Prikaz slučaja. Žensko novorođenče sa kompletnim rascepom primarnog i sekundarnog palatuma primljeno je na kliniku gde je izrađen višenamenski ortodontski aparat specifične konstrukcije koji omogućava ishranu, ali ima i značajan ortodontski efekt. Zaključak. Specifičnost ovog aparata je odsustvo ekstraoralne fiksacije, a zahvaljujući njemu dolazi do progresivne redukcije rascepa između segmenata, kao i retruzije premaksile. Na ovaj način stavaraju se daleko bolji uslovi za hiruršku terapiju koja sledi.