Kongenitalni holesteatom mastoida – multicentrična studija slučajeva - Čvorović, Ljiljana; Djerić, Dragoslava; Vlaški, Ljiljana; Dankuc, Dragan; Baljošević, Ivan; Pavićević, Ljubomir (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Mastoid je najređe mesto za nastanak kongenitalnih holesteatoma (KH). Simptomi su netipični i minimalni. Cilj ovog multicentričnog, retrospektivnog, deskriptivnog istraživanja bio je da se definiše ovo izuzetno retko oboljenje i prikaže njegova klinička prezentacija, dijagnostika i lečenje. Metode. Analizirali smo baze podataka za 15 godina, u četiri tercijarna otološka centra i otkrili šest bolesnika sa dijagnozom KH mastoida. Rezultati. Klinička prezentacija KH varirala je od slučajnih nalaza do bolesnika sa otogenim meningitisom. Najčešći intraoperativni nalazi bili su erozija mastoidnog korteksa, dehiscencija sigmoidne ploče, ekspozicija dure srednje lobanjeske jame i destrukcija spoljašnjeg zida kanala. Zaključak. Kongenitalni holesteatom mastoida uglavnom se javlja kod odraslih verovatno zbog minimalne simptomatologije i odložene dijagnoze. Može da postoji godinama u neagresivnoj formi i da se razvije do gigantske veličine. Kod dece uglavnom se slučajno dijagnostikuje. Neophodna je rana ”radiografska” dijagnostika da bi se sprečile ozbiljne komplikacije.