Imunolokalizacija različitih neuropeptida u intertalamičkoj adheziji čoveka ukazuje na njenu funkcionalnost - Puškaš, Laslo; Malobabić, Slobodan; Lazić, Dijana; Todorović, Vera; Aksić, Milan; Filipović, Branislav (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Adhaesio interthalamica (AI), siva masa koja povezuje oba talamusa, odsutna je kod oko jedne četvrtine ljudi. Postoje različita mišljenja o prirodi i funkcionalnom značaju AI čoveka. Metode. Na šest mozgova odraslih osoba imunohistohemijskim metodama (tehnika streptavidin-biotin) istraživali smo prisustvo različitih neuropeptida: somatosatin (SOM), neuropeptid Y (NPY), grelin, neurotenzin (NT), adrenokortikotropni hormon (ACTH), supstanca P (SP) i L-Enkefalin (L-Enk) u neuronima i/ili neuropilu AI. Rezultati. Našli smo pozitivnu imunoreaktivnost na grelin, SOM, L-Enk i NT u neuronima i vlaknima. Reaktivnost na NPY, SP i ACTH bila je prisutna samo u vlaknima unutar AI. Fuziformni neuroni su bili imunoreaktivni na SOM, grelin, L-Enk i NT, neuroni sa ovalnim perikarionom na SOM i L-Enk, triangularni neuroni su, najvećim delom, bili imunoreaktivni na NT, dok su multipolarni neuroni bili imunoreaktivni na NT i L-Enk. Zaključak. Dobijeni nalazi mogu da doprinesu razumevanju funkcije adhaesio interthalamica čoveka, kao i razmatranju pitanja da li je adhaesio interthalamica vestigijalna struktura ili ne. Nezavisno od toga da li je adhaesio interthalamica vestigijalna struktura ili ne, njeno prisustvo ili odsustvo može, takođe, biti i marker za druge, genetske ili funkcionalne razlike između ljudskih mozgova. Rezultati ukazuju na postojanje određene neuronske organizacije u adhaesio interthalamica čoveka koja bi mogla imati funkcionalni značaj, i ne govore u prilog njene vestigijalne prirode.