Lečenje opstruktivne apneje u snu pomoću oralnih aparata – naša iskustva - Miljuš, Dušan; Tihaček-Šojić, Ljiljana; Milić-Lemić, Aleksandra; Andjelković, Marko (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Opstruktivna apneja u snu je jedan od najčešćih poremećaja spavanja. Dokazano je da su bolesnici koji pate od ovog poremećaja skloniji saobraćajnim nezgodama i povredama na radu, kao i da su izloženi većem riziku od nastanka koronarne bolesti srca i moždanog udara. Cilj ovog istraživanja bio je da se utvrdi uspešnost terapije blage i umerene opstruktivne apneje u snu oralnim aparatima. Metode. Ukupno 15 bolesnika sa prethodno uspostavljenom dijagnozom blage ili umerene opstruktivne apneje u snu bilo je uključeno u istraživanje. Oralni aparati su individualno urađeni za svakog bolesnika, sa mandibulom u protruzionom položaju 50% od maksimalnog. Bolesnicima je preporučeno da izbegavaju spavanje na leđima i unošenje alkohola tokom trajanja studije, jer ovi faktori mogu uticati na pogoršanje simptoma. Rezultati. Potpuni i delimični uspeh terapije postignut je kod 14 bolesnika. Vrednosti apneja-hipopneja indeksa bile su statistički značajno niže (p < 0,05) od početnih vrednosti na kraju 6-mesečnog perioda posmatranja. Registrovano je i značajno poboljšanje simptoma, kao i značajno umanjenje vretnosti indeksa dnevne pospanosti već posle prvog meseca terapije. Zaključak. Oralni aparati su bili uspešni u lečenju opstruktivne apneje u snu. Bolesnici su iskazali veliku lagodnost i bili su spremni da nose oralne aparate i duži vremenski period. Upotreba oralnih aparata je uobičajena u svetu, i ne treba da bude zanemarena. Vrlo su praktični, lagodni za nošenje i pristupačniji u poređenju sa aparatom za kontinuirani pozitivni pritisak u disajnim putevima (CPAP), a pogotovo sa hirurškom intervencijom. Upotreba oralnih aparata je bezbedna i trebalo bi je ponuditi bolesnicima kao jedno od mogućih rešenja.