Procena kvaliteta života kod adolescenata sa aknama - Reljić, Vesna; Maksiković, Nataša; Janković, Janko; Mijović, Biljana; Perić, Jelena; Janković, Slavenka (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Poznato je da su akne bolest koja pogoršava kvalitet života obolelih. Cilj ove studije bio je da se utvrdi prevalencija akni i sagledaju glavne karakteristike ove bolesti među učenicima srednje škole, kao i da se proceni kvalitet života obolelih od akni. Metode. Studijom preseka sprovedenom u maju 2011. godine obuhvaćeno je 440 učenika iz Srbije (281 učenik iz Beograda i 159 učenika iz Užica). Učešće u studiji bilo je dobrovoljno i anonimno. Primenjena su dva upitnika: kratak upitnik o demografskim karakteristikama i dermatološki indeks kvaliteta života kod dece (CDLQI). Unutrašnja konzistentnost upitnika procenjena je pomoću Kronbahovog alfa koeficijenta, dok je korelacija između skorova za pojedina pitanja i ukupnog skora upitnika procenjivana Spirmanovom korelacionom analizom. Rezultati. Devojke su činile većinu ispitivane populacije (84,3%), dok je mladića bilo 15,7%. Prosečan uzrast učenika bio je 16,48 ± 0,55 godina. Ukupno 228 učenika (51,8%) izjasnilo se da ima akne, a prevalencija je bila statistički značajno viša u Užicu (73,6%) nego u Beogradu (39,5%). Srednja vrednost CDLQI skora iznosila je 3,55 sa sličnim oštećenjem kvaliteta života kod učenika iz oba grada. Srednja vrednost Kronbahovog alfa bila je 0,83. Statistički značajna pozitivna korelacija između ukupnog CDLQI skora i skorova subskala ovog upitnika bila je u rasponu od 0,401 do 0,841. Zaključak. Našom studijom potvrđeno je da su akne udružene sa narušenim kvalitetom života obolelih, što je u skladu sa ranijim studijama u populaciji tinejdžera. CDLQI kod dece je pouzdan i validan upitnik koji se može koristiti kao praktična alatka za merenje uticaja akni na kvalitet života obolelih.