Da li postoji udruženost sindroma policističnih ovarijuma i urođenih anomalija Milerovih kanala - Tubić - Pavlović, Aleksandra; Radović - Janošević, Dragana; Petrić, Aleksandra; Stefanović, Milan (Vojnosanitetski pregled, 2014)
Uvod/Cilj. Postoje mnoge specifičnosti u ispitivanju bračnog steriliteta koje ponekad mogu da nas iznenade svojom pojavom, povezanošću ili mogućom zajedničkom genskom ekspresijom. Tako, moguća je i povezanost sindroma policističnih ovarijuma (PCOS) i kongenitalnih malformacija Milerovih kanala. Cilj rada bio je da se utvrde karakteristike povezanosti PCOS i kongenitalnih malformacija Milerovih kanala. Metode. Studijom je bilo obuhvaćeno 356 infertilnih žena lečenih u periodu od 1. januara 2008. do 31. decembra 2009. u Ginekološko-akušerskoj klinici u Nišu. Pacijentkinje sa miomima, cistama jajnika, tubarnim sterilitetom, kao i infertilni muškarci nisu uključeni u studiju. Rezultati. Ukupno 180 pacijentkinja bilo je podeljeno u tri grupe: grupa sa kongenitalnim malformacijama Milerovog kanala, grupa sa PCOS i grupa sa udružene obe pojave. Prosečna starost pacijentkinja iznosila je 29,6 ± 3,7 g, srednja vrednost indeksa telesne mase (BMI) 26,1 ± 4,8 kg/m2, a srednja vrednost debljine endometrijuma 5,2 ± 2,7 mm. Nije utvrđena statistički značajna razlika među grupama za navedene parametre izuzev za BMI. Nije bilo značajne razlike u broju pobačaja među ispitivanim grupama. Kombinacija PCOS i kongenitalnih malformacija Milerovih kanala utvrđena je kod 30% ispitivanih pacijentkinja. Zaključak. Udruženost ispitivanih pojava nema uticaja na povećanje incidencije spontanih pobačaja, ali treba obratiti pažnju na prateće faktore kao što je BMI, bazalni uzorak folikulostimulirajućeg hormona i broj antralnih folikula jer oni, takođe, govore o kvalitetu jajnih ćelija koje sazrevaju.